DCS’en worden traditioneel veel gebruikt in procesindustrieën zoals de productie en het transport van olie en gas, raffinage, chemische processen, de voedingsindustrie, elektriciteitsproductie,...

PLC’s worden meestal gebruikt in ‘discrete industries’ zoals de autosector, de assemblage van elektronische apparatuur, bottelarijen, de productie van machineonderdelen, sorteren van goederen via transportbanden,...

Niettemin gebruiken sommige bedrijven in de voedingsindustrie, pharmacie en botteling zowel een DCS als een SCADA/PLC-systeem, omdat hun productie bestaat uit proces- en discrete handelingen.

PLC’s en DCS’en hebben elk hun eigen ‘sweet spots’, waarin ze optimaal presteren en de beste resultaten geven. En veel bedrijven maken gretig gebruik van hun mogelijkheden door beide systemen te combineren, waardoor alle processen upstream en downstream gedekt zijn. Sommige eindgebruikers hebben een heel systeem van ‘geïntegreerde elementen’ die soms gedwongen worden om met elkaar te werken, met wisselende resultaten als gevolg.

Maar door verschillende systemen te combineren maken bedrijven het zich ook nodeloos moeilijk. Wat als we u vertelden dat er een hybride controlesysteem bestaat? Deze combineert de voordelen van zowel DCS als SCADA/PLC en zorgt ervoor dat gebruikers compleet verschillende processen kunnen sturen vanuit 1 centrale controller.

Dankzij technologische ontwikkelingen konden bedrijven in de procesindustrie de voordelen van een DCS en een SCADA/PLC-systeem combineren zonder rekening te hoeven houden met de beperkingen van beide systemen. Eindgebruikers krijgen toegang tot alle globale data, functie blokken en inherente redundancy van een DCS, met de snelheid, uitbreidingsmogelijkheden en moduleerbaarheid van een SCADA/PLC-oplossing. En dit tegen een competitieve prijszetting.

De hybride systemen van vandaag bieden een waardig alternatief voor een DCS, hoewel de uiteindelijke beslissing tot aankoop van meer afhangt dan enkel technische factoren... Wilt u meer weten over hybride systemen en de implementatie ervan in uw organisatie?

Neem contact met ons op!