De 4 belangrijkste voordelen van tracking & tracing systemen 

De drank- en voedingsverwerkende industrie staat voor uitdagingen op meerdere fronten: product- en voedselveiligheid, kleine marges, unieke en dus afwijkende orders en een constante verandering in stockvereisten. Om deze uitdagingen de baas te kunnen, richten velen hun pijlen op tracking & tracing tools. Deze zijn in staat om ingrediënten, materialen en producten in 1 fabriek of in een netwerk van producerende sites te volgen, wat een scala aan mogelijkheden biedt.

Producenten in de voedingsindustrie baseren zich traditioneel gezien op manuele (papieren) datacollectie om een inschatting te verkrijgen van de productlocaties, waarbij alle fiches ergens bewaard moeten worden. Automatische systemen bieden producenten een aanzienlijk voordeel, omdat zij de deur open zetten naar real-time informatie. Deze technologie zorgt er niet alleen voor dat fabrikanten voldoen aan de wettelijke vereisten, maar stelt hen ook in staat sneller, efficiënter te reageren bij terugroepacties. Naast een significante kostenbesparing levert dit ook een meetbare return on investment op en creëert het de zo gewilde ‘brand value’.

1: Verbeterde datacollectie en rapportering

Zaken zoals allergenen, gluten, gisten,... worden steeds belangrijker. De levensmiddelenwetgeving van de EU stelt dat de productieprocedures jarenlang bewaard dienen te blijven, wat onmogelijk is met een manueel systeem. Een automatisch systeem bewaart data zonder dat er verlies kan optreden.

Tegelijkertijd kunnen de verzamelde gegevens geïntegreerd worden in het supply chain management, waardoor producenten:

 • Een gedetailleerd overzicht van alle productiefases krijgen
 • Kunnen ingrijpen tijdens de productie wanneer de verzamelde data bepaalde alarmwaarden overschrijdt
 • Alle ingrediënten kunnen volgen, ongeacht het product waarin ze in verwerkt zijn
 • Elke winkel waar producten geleverd zijn kunnen identificeren
 • Vlotter hun producten kunnen labelen
 • Tracing informatie kunnen voorleggen aan de autoriteiten wanneer nodig

Doordat de kwaliteit van de verzamelde data verbetert, verbetert de kwaliteit van de geproduceerde goederen en dalen de totale productiekosten.

Tevens maken tracking & tracing systemen het een pak makkelijker om aangetaste batches uit de productie of uit de rekken te halen. Wanneer bijvoorbeeld een toeleverancier een bepaald ingrediënt moet terugroepen, wordt dit een pak gemakkelijker voor de fabrikant om snel te reageren. Zonder track & trace, of met een papieren systeem, zou een recall een financiële en tijdrovende nachtmerrie zijn.

2: Versterkte supply chain

Een goed geïmplementeerd tracking & tracing systeem geeft fabrikanten inzicht tot alle sleutelelementen en details van hun productie, doorheen de hele supply chain. Hierdoor kunnen zij beter reageren op de variërende vraag van afnemers aan het einde van de supply chain. Bijvoorbeeld, om een teveel aan stock te vermijden, proberen veel retailers net genoeg aan te kopen om hun rekken te vullen. In de huidige, competitieve markt, risceren producenten die die flexibiliteit ontbreken waardevolle contracten te verliezen.

Om de productie in te plannen en de goederen op tijd te leveren, kunnen producten rekenen op real-time informatie over variabelen zoals wat er geproduceerd wordt, wat de actuele status is, hoeveel er geproduceerd wordt en waar het product zich bevindt tijdens de verzending. Het digitale systeem zorgt dat het product te volgen is door elke stap van het productieproces, waardoor sleutelgegevens sneller beschikbaar zijn voor beslissingnemers.

3: Verhoogde nauwkeurigheid voorraadbeheer

Drank- en voedingsproducenten proberen ook hun kosten te drukken door een efficiënter beheer van hun voorraad. Het is een voortdurend proces waarbij er de hoeveelheden van ingrediënten steeds afgewogen worden terwijl men de controle behoudt over de afgewerkte producten.
Tracking & tracing systemen bieden een nauwkeurigere controle dan manuele systemen, omdat zij de bewegingen van producten real-time kunnen volgen.

Een bijkomend voordeel is dat de automatische systemen de hoeveelheden van gebruikt materiaal per productiefase meten, en dit aftrekken van het actuele voorraadniveau. Op die manier kan een extra hoeveelheid stock geëlimineerd worden, wat op zijn beurt dan weer zorgt voor een kostenbesparing.

4: Verminderde kosten

De gecollecteerde data van de tracking tool biedt tevens een breder overzicht van de eigenlijke kost per product doorheen de hele productie, stap per stap. De tool houdt onder meer rekening met:

 • Het eigenlijke grondstofverbruik
 • De output van de productie
 • De kwaliteit van de geproduceerde goederen
 • De hoeveelheid afval
 • Arbeidskosten per stap van het productieproces
 • De prestaties (OEE) van de machines (efficiëntie, stilstand, cyclustijd, productiesnelheid,..)

Door de verzamelde data te kruisen met kosten gelinkt aan productiefases krijgen leidinggevenden betere informatie, wat hen meer inzicht geeft in het productieproces en in staat stelt betere beslissingen te nemen.

Om als ondernemer te slagen in de competitieve voedingsverwerkende industrie moet je de consument kunnen garanderen dat de smaak, textuur, vorm en geur steeds gewaarborgd is.
Van batch tot batch, fabriek tot fabriek, alle producten van dezelfde producent moeten aan dezelfde standaarden en kwaliteit voldoen. Als een fabrikant daar niet in slaagt, kan dit resulteren in een vermindering van de verkoop en een beschadiging van de merkwaarde.

De implementatie van een tracking & tracing systeem in de drank- en voedingsverwerkende industrie helpt ondernemers niet alleen om te voldoen aan de steeds strengere wetgeving ivm voedselveiligheid, maar verhoogt ook hun inkomsten, controle over hun productie en verlaagt de productiekosten.

Reditech heeft zulke systemen al bij meerdere sites geïmplementeerd, waarbij we zowel de hardware en software voor onze rekening namen. Daardoor hebben wij heel wat kennis inzake track & trace verworven en zijn onze specialisten in staat al uw vragen te beantwoorden.

Bron: www.foodqualityandsafety.com